BO: Förbjud isolering av barn

Många av statens institutioner bryter mot lagen när barn blir inlåsta.


Många av statens institutioner bryter mot lagen när omhändertagna barn blir inlåsta i isoleringsceller som bestraffning.

Barnombudsmannen vill att isolering av barn helt ska förbjudas.

Granskningen, som Sveriges Radios Ekoredaktion gjort, omfattar 463 fall från andra halvåret 2008 där barn från 11 år blivit isolerade. Cellerna, som kan vara små och bara innehålla en plastmadrass på golvet, får egentligen bara användas när barnen är så våldsamma eller påverkade att inga andra åtgärder fungerar. Men i många av fallen har barnen i stället isolerats på grund av att de hamnat i konflikter med personalen.

Barnombudsmannens jurister har läst journalerna och konstaterar att personalen bara i en liten del av fallen följt lagen.

Generaldirektören på Statens institutionsstyrelse, Ewa Persson Göransson, lovar nu att gå till botten med problemet.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger till TT att han tycker att isolering av barn helt borde förbjudas, vilket också FN:s barnrättskommitté uppmanade Sverige till så sent som denna månad.

– Isolering ska i princip inte få förekomma. Lagen är väldigt tydlig på den punkten. Därför är det mycket anmärkningsvärt att Statens institutionsstyrelses ungdomshem har flera hundra fall av isolering på ett halvår, säger Fredrik Malmberg till TT.

– Isolering bör mönstras ut. Isolering är skadligt, det vet vi, fortsätter han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!