Migrationsverket häktar oskyldiga

Utvisningshotade placeras i isoleringsceller, trots kritik från FN.


Under första halvåret av 2009 placerades 128 förvarstagna personer i svenskt häkte – trots att de inte begått något brott.

Och Sverige fortsätter att placera utvisningshotade i isoleringsceller, trots kritik från FN. Också Europarådets tortyrkommittér har riktat skarp kritik mot Sverige då man isolerar utvisningshotade utan någon domstolsprövning och fast tidsgräns.

–Av humanitära skäl är det orimligt att Sverige har en sådan ordning, säger Anders Leckne, kriminalvårdschef vid Kronobergshäktet i Stockholm, enligt Dagens Nyheter.

Om Migrationsverket misstänker att en person kan gömma sig och om en redan frihetsberövad person bedöms vara en säkerhetsrisk inne på myndighetens förvar kan en handläggare besluta om en häktesplacering.

–Det är fel att en person som känner starkt obehag inför en utvisning, och som kanske därför brusar upp, kan få sitta isolerad 23 timmar om dygnet, säger Mats Edsgården, Kriminalvårdens revisor till Dagens Nyheter.

Ibland kan de häktade få sitta inlåsta i allt från en vecka till 390 dagar. Och det är många som inte klarar av isoleringscellerna. I maj i år hängde sig en man i Gävle som utvisats till Afghanistan. Detta efter att han suttit häktad i 67 dagar.

Mats Edsgården vill se en ny anstaltsform och en mer organiserad kontakt med sjukvården för de utvisningshotade och ett nytt förslag ska presenteras av regeringens tillsatta försvarskommitté till sommaren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!