Kritik mot försörjningskrav

Regeringens planer möter motstånd.


Regeringens planer på hårdare krav för familjeåterförening kritiseras av myndigheter och organisationer, detta rapporterar Ekot.

Regeringen vill att invandrare som kommer till Sverige ska ha ordnat jobb och en lämplig bostad för att få ta hit sin familj. Flera organisationer och myndigheter riktar nu kritik mot förslaget. De ifrågasätter om försörjningskravet är förenligt med barnkonventionen.

En statlig utredning föreslår att den som inte lever upp till försörjningskravet, kan få vänta i fyra år innan familjen kan återförenas och komma efter som anhöriginvandrare, vissa grupper skall dock undantas. Utredningen kritiseras nu från olika håll.

Barnombudsmannen hävdar att om förslaget blir verklighet, inför Sverige en ordning som kränker barnets rättighteter enligt barnkonventionen, något som svenska advokatsamfundet också menar. Även socialstyrelsen vill att konsekvenserna för barn i förhållande till barnkonventionen skall analyseras ytterligare.

Svenska Unicef skriver i sitt remissvar att: ”Det kan få förödande och helt orimliga konsekvenser, för ett barn att vara åtskilt från den ena eller till och med båda föräldrarna, i väntan på att mamma och pappa ska få arbete och lämplig bostad i Sverige.”

Det främsta argumentet från regeringens sida, för att införa ett försörjningskrav är öka integrationen. Men både Amnesty och Röda korset menar att den bedömningen är dåligt underbyggd.

– Vår uppfattning och vår tro är att personer som är traumatiserade inte lättare integreras i samhället genom att vara separerade från sina familjer, utan tvärtom. Vi tycker också att det är märkligt att det här inte ska gälla personer som är medborgare i EU-länder utan bara personer som kommer utanför EU. Det i sig är också diskriminerande, säger Madeleine Seidlitz, jurist på svenska Amnesty, till Ekot .

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!