Du har betalat, ställt p-skivan och parkerat snyggt. Ändå kommer boten. Många bilister får böter helt i onödan – för att reglerna är krångliga, otydliga och ibland ologiska. Här är några vanliga fällor som TV4 och Carup har listat.
P-skivan: rätt tid – men fel ändå
En av de vanligaste missarna handlar om p-skivan. Många ställer in den på den tid de parkerar bilen – men det är inte rätt. Skivan ska visa den tid då p-kravet börjar gälla, inte när du anländer.
I Höör fick en bilist böter efter att ha ställt in skivan på 08.30, trots att skylten sa att p-skiva gällde från 09.00.
– Han vet ju att ingen känner till den här regeln, sa han om parkeringsvakten till TV4.
Det är också lätt att blanda ihop tider i stressen. I Finland har många ställt skivan på 17 istället för 7 – och fått bot. Andra tror att “1 h” betyder klockan ett, inte att man får stå en timme, det skriver Carup.
Två böter under en natt – helt lagligt
Du kanske tror att du bara kan få en bot per dag. Men i juridisk mening räknas ett dygn från midnatt. Det betyder att du kan få en bot innan klockan 00.00 och en till efter, så länge det går minst sex timmar mellan. Bilen behöver inte ha rört sig en millimeter.
Flera kommuner har börjat använda den här luckan i lagen – och det är helt lagligt.
Appen räddar dig inte – om du gör fel
Att betala i en parkeringsapp skyddar dig inte automatiskt. Om du väljer fel områdeskod, glömmer att aktivera betalningen eller står i fel zon kan du ändå få bot – trots att pengarna dragits. I Finland har förare till och med påstått att Ryssland stör GPS-signalen, enligt p-bolaget ParkkiPate.
– I själva verket handlar det om att föraren valt fel område eller glömt att aktivera betalningen, säger vd:n Christian Metsäranta till Carup.
LÄS MER: Därför blir fler åksjuka i elbil
Osynliga gränser vid hållplatser och gräsplättar
Att stå nära en busshållplats kan ge böter på över 1 000 kronor. Förbudet gäller 20 meter före skylten och fem meter efter. I Båstad var det just den här boten som var vanligast under 2024, de flesta rapporterades in under turistsäsongen när ovana besökare ställde sig på gatorna.
Att ställa sig med två hjul på gräs, sten eller annan yta utanför vägen kan också ge bot. Det räknas som terrängparkering och när man parkerar i terräng innebär att bilen står på kommunens mark, vilket kan ge böter.