Första fågelinfluensan hos tamfåglar

Det är första gången man hittat smittad tamboskap med antikroppar mot fågelinfluensa, uppger Jordbuksverket.


Prover på en gåsbesättning i Kvänum i västgötska Vara kommun har visat på antikroppar mot fågelinfluensa och smitta kan inte uteslutas, uppger Jordbuksverket.

Prover på en gåsbesättning i Kvänum i västgötska Vara kommun har visat på antikroppar mot fågelinfluensa och smitta kan inte uteslutas, enligt Jordbruksverket. Det är första gången som fågelinfluensa har konstaterats hos tamfåglar i Sverige.

– Vi har inte stött på antikroppar hos en tamfjäderfäbesättning i Sverige tidigare, säger Margareta Tervell, handläggare på Jordbruksverkets enhet för häst, fjäderfä och vilt, till TT.

Djuren har bildat antikroppar för att de någon gång varit utsatta för smitta, men vi vet inte om de bär på viruset, eller om det i så fall är den milda eller den aggressiva formen. Det är det vi ska undersöka, fortsätter hon.

Gården har 700 värphöns och 300 gäss. Förra veckan togs 40 prover på gässen och i går kom beskedet att 34 av dem var positiva.

– Jag försökte få tag på ägaren halva natten, avspärrningen gjordes i morse, säger Margareta Tervell.

Jordbruksverket har spärrat av gården och ytterligare prover ska tas. Inga djur uppges vara sjuka.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu har bitcoin halverats

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.