Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Första fågelinfluensan hos tamfåglar

- 21/10/2008, 13:01 -

Det är första gången man hittat smittad tamboskap med antikroppar mot fågelinfluensa, uppger Jordbuksverket.

Prover på en gåsbesättning i Kvänum i västgötska Vara kommun har visat på antikroppar mot fågelinfluensa och smitta kan inte uteslutas, uppger Jordbuksverket.

Prover på en gåsbesättning i Kvänum i västgötska Vara kommun har visat på antikroppar mot fågelinfluensa och smitta kan inte uteslutas, enligt Jordbruksverket. Det är första gången som fågelinfluensa har konstaterats hos tamfåglar i Sverige.

– Vi har inte stött på antikroppar hos en tamfjäderfäbesättning i Sverige tidigare, säger Margareta Tervell, handläggare på Jordbruksverkets enhet för häst, fjäderfä och vilt, till TT.

Djuren har bildat antikroppar för att de någon gång varit utsatta för smitta, men vi vet inte om de bär på viruset, eller om det i så fall är den milda eller den aggressiva formen. Det är det vi ska undersöka, fortsätter hon.

Gården har 700 värphöns och 300 gäss. Förra veckan togs 40 prover på gässen och i går kom beskedet att 34 av dem var positiva.

– Jag försökte få tag på ägaren halva natten, avspärrningen gjordes i morse, säger Margareta Tervell.

Jordbruksverket har spärrat av gården och ytterligare prover ska tas. Inga djur uppges vara sjuka.

Skrivet av: