Torsdag 15 Apr
Stockholm

Försvarstopp gripen efter Jas-affär

Högt uppsatt person i den brittiska försvarsindustrin gripen för mutbrott. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En högt uppsatt person inom den brittiska försvarsindustrin har gripits, misstänkt för mutbrott i samband med Jas Gripen-affären i Tjeckien, uppger SVT Rapport.

Den brittiska ekobrottsmyndigheten SFO ska ha skickat en lista med elva huvudmisstänkta i målet till den österrikiska polisen. På listan återfinns bland annat den brittiska försvarsindustrins, BAE Systems, vd Michael Turner och den förre vd:n Richard Evan. Även den tidigare chefen för BAE Systems i Östeuropa, tillika ansvarige för Gripen-kampanjen i Tjeckien, Julian Skopes, ska finnas med på listan.

Enligt uppgifter till Rapport har Skopes gripits av polis, misstänkt för mutbrott. Han ska sedan ha släppts mot borgen.

I Sverige leds mututredningen av överåklagare Christer van der Kwast som säger att han ska åka till England inom kort för att ta del av uppgifterna.

BAE Systems, världens fjärde största försvarskoncern, är föremål för en lång rad utredningar om mutbrott i hemlandet. Den brittiska ekobrottspolisen intresserar sig bland annat för bolagets affärer med Sydafrika, Rumänien, Saudiarabien, Chile, Qatar och Tanzania. Saab har samarbetat intimt med BAE för att marknadsföra Gripen.

Tjeckisk polis utreder på brittisk begäran mutanklagelser mot BAE Systems när det gäller försöken att sälja 24 Gripenplan till landet 2001. Avtalet slutade med att Tjeckien hyr 14 plan som senare köps. Nu utreds förutom den misslyckade affären med Österrike också misstankar om mutor vid affären med Ungern. Den slutade med att landet hyr 14 plan, vilka sedan köps.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela