Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hägglunds varsel pressar regeringen

- 01/07/2009, 10:34 -

300 får gå från militärfordonsfabriken i Örnsköldsvik. Regeringen avgör miljardaffären.

ÖRNSKÖLDSVIK. BAE Systems Hägglunds varslar 300 personer om uppsägning, vilket är en tredjedel av personalstyrkan. Förlusten av den offentliga upphandlingen av 113 pansarterrängbilar till ett värde av 2,6 miljarder kronor i torsdags blev för tuff.

– Skälet till att vi varslar är att vi fick besked i torsdags om att vi inte får den planerade ordern från Försvarets materialverk på fordon, säger vd Jan Söderström till Sveriges Radio.

Hägglunds har överklagat upphandlingen till länsrätten. Mutanklagade Patria vann upphandlingen, och Hägglunds hoppas att regeringen, som måste godkänna upphandlingen, ändrar beslutet.

– Vi tycker att utvärderingen inte har gått till på ett fullständigt korrekt och transparent sätt. Vi förstår inte materialet full ut som vi fått ut från Försvarets materielverk, det material som finns som man har byggt upp för utvärderingen, säger Jan Söderström till Sveriges Radio.

En del ser massvarslet som ett sätt att sätta press på regeringen.

– Nej, det är det naturligtvis inte. Det här är en beställning som vi har jobbat med och planerat för under många, många år och det är många personer inblandade. Det är stora utvecklingsprojekt som har pågått under många år, säger Söderström till Sveriges Radio.

Skrivet av: