Rödgröna vill återreglera järnvägen

Om oppositionen vinner valet vill den riva upp avregleringen av järnvägen.


Om oppositionen vinner riksdagsvalet nästa år kommer den att göra sitt yttersta för att riva upp den borgerliga regeringens avreglering av järnvägen. Det skriver företrädare för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet på DN-debatt.

Järnvägen är en grundläggande samhällsfunktion och en genuint statlig uppgift, alldeles för viktig för att göras om till experimentverkstad, framhåller de.

Regeringen har inlett en avreglering av järnvägsmarknaden med sikte att SJ:s monopol ska vara helt avreglerat till 2010. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet lovar nu att "se över alla möjligheter att riva upp denna avreglering" om det blir ett maktskifte efter valet.

"Sverige blir det enda landet i Europa med en helt avreglerad järnvägsmarknad", enligt artikeln.

Regeringen anklagas för att ha glömt miljöperspektivet, och inte ha sett till resenärernas intressen.

"Regeringen gör det enkelt för sig när man hävdar att ökad konkurrens på järnvägsmarknaden per automatik leder till lägre priser och bättre service för resenärerna - effekten kan lika gärna bli den rakt motsatta", heter det i artikeln som undertecknats av Lena Hallengren (s), ordförande i riksdagens trafikutskott, vänsterpartiets ledare Lars Ohly, Karin Svensson Smith (v) ledamot i trafikutskottet samt Jan Rudén, förbundsordförande i fackförbundet Seko.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!