Polis som räckte finger är anmäld

Polisen känner att förtroende för dem blivit skadat.


En polisman har förflyttats och polisanmälts sedan han gjort en förolämpande gest med långfingret mot ett gäng unga i området Herrgården i Rosengård i Malmö.

Polisledningen fruktar att gesten kan ha satt månader av arbete för att skapa goda relationer i fara, skriver Sydsvenskan.

Det var i fredags som två lediga polismän på motorcykel besökte Skånepolisens mobila station i stadsdelen Rosengård. När de gav sig i väg hade ett gäng unga killar, som bar tröjor med Black Cobra-symboler, samlats på andra sidan vägen. När motorcykeln körde i väg räckte en av poliserna upp långfingret i en provocerande gest. Han iakttogs av kollegorna som var kvar.

– Det är inte försvarligt. Man beter sig bara inte på det viset som polis. Vi har ett känsligt läge på Rosengård där vi har arbetat hårt under lång tid på att skapa en god relation med de boende. Nu riskerar den processen att ta flera steg tillbaka, säger tjänstgörande polischef Bengt-Åke Malm till tidningen.

Polismannen har förflyttats till inre tjänst och har polisanmälts. Den andre polisen har förflyttats från Rosengårdskommenderingen för att undvika risk för provokation.

Förtroendet för polisen stärktes inte av att polisen råkade banda yttranden som "apajävel" från en polis under upploppen i området i december förra året.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.