Maffian rekryterar tonårspojkar

Blir tvungna att betala 100 000 kronor för att ta sig ur.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

En ny maffiaorganisation sprider sig snabbt över Sverige. Black Cobra har bara funnits i Sverige sedan årsskiftet, men finns redan i stora delar av landet. 30 identifierade Black Cobra-medlemmar misstänks ha utfört 176 brott på bara några månader.

Gänget är sedan flera år väletablerat i Danmark, där medlemmar tillhör de hårdaste av landets kriminella. Sedan årsskiftet finns de även i Sverige - och polisen varnar för att de håller på att ta över landet.

De har redan observerats i Göteborg, Uppsala, Helsingborg, Halmstad och Eskilstuna. Kärnan av Black Cobra består av ett 30-tal män mellan 20 och 25 år. De har gjort sig skyldiga till bland annat rån, utpressning, narkotikabrott och skimning.

Black Cobra rekryterar i rask rakt. Ett stort antal pojkar mellan 14 och 17 år har organiserat sig i undergruppen Black Scorpions.

Det enda sättet att ta sig ut ur verksamheten är att betala 100 000 kronor till Black Cobras medlemmar.

– Det är ett slavsystem för att undvika att bli misshandlad. Vi har flera sådana fall i Skåne, säger Göran Landvall, på polisens operativa underrättelsetjänst i Skåne, till Kvällsposten.

Göran Landvall jämför dagens situation med hur mc-gängen lyckades etablera sig i landet i början av 1990-talet.

Då tog samhället inte problemet på allvar, vilket lett till att kriminella organisationer som Bandidos och Hells Angels nu finns i nästan alla större städer.

– Gör vi inte något åt Black Cobra nu blir det en amöba som växer sig fast i samhället, säger Göran Landvall till Kvällsposten.

Skrivet av: