Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fräknar och födelsemärken - cancerrisk

- 06/07/2009, 11:29 -

Människor med fräknar eller födelsemärken löper ökad risk att få hudcancer.

Forskare i Lund varit med och kartlagt det genetiska sambandet. Den aktuella studien omfattar 10 000 personer.

– I vår studie har vi funnit att gener som är relaterade till antalet födelsemärken också var relaterade till risken för melanom, meddelar professor Håkan Olsson, överläkare vid onkologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund.

Den internationella forskargrupp som gjort studien konstaterar också att sambandet mellan melanom och gener som är kopplade till rödhårighet och fräknighet visat sig vara ännu starkare än man väntade sig på förhand.

Forskarna har jämfört personer som fått melanom med andra som inte drabbats av sjukdomen.

Nu hoppas de kunna gå vidare och se till både livsstilsfaktorer och genetisk information för att därmed få ett bättre grepp om orsakerna till sjukdomen.

Årligen dör drygt 48 000 personer i världen av malignt melanom. Antalet drabbade ökar med ungefär tre procent varje år.

– Men bilden är komplicerad menar Håkan Olsson: utomhusarbetare har till exempel inte ökad risk för melanom. Förhoppningen är nu att vi genom att knyta ihop livstilsfaktorer med genetisk information, berättar han i ett pressmeddelande.

Skrivet av: