Carl Bildts optionsaffärer en gåta

Utrikesministerns optionsförsäljningar finns inte registrerade i statsrådsberedningens lista.


Tjänstemännen är förundrade. Hur utrikesminister Carl Bildt (m) drog in 7,8 miljoner kronor under 2007 är fortfarande olöst.

Trots att hans pressekreterare Irena Busic uppger att pengarna bottnar i optionsförsäljningar har de inte registrerats i statsrådsberedningens lista över ministrarnas värdepappersinnehav.

Bildts inkomst av tjänst landade på 7,8 miljoner kronor för 2007, enligt Skatteverkets siffror. 6,5 miljoner härstammar från något annat då hans ministerlön ligger på 1,2 miljoner kronor.

– Det är optioner som Carl Bildt har sålt och redovisat. Dessa optioner har Skatteverket valt att redovisa som inkomst av tjänst i stället för inkomst av kapital, säger Irena Busic till Dagens Industri.

Några sådana försäljningar har inte registrerats i statsrådsberedningens lista. Uppgifterna är inte offentliga och Björne Sjökvist, direktör på Skatteverket, menar att optionsförsäljningarna kategoriseras som tjänsteinkomst.

– Får man optioner som ersättning för arbete klassas de oftast som tjänsteinkomst när de säljs, säger Sjökvist till Dagens Industri.

Efter att Carl Bildt inträdde i regeringen Reinfeldt har hans affärer ifrågasatts. Han kallades till KU-förhör och anklagades av socialdemokrater för att styras av sina affärsintressen i sin utrikespolitiska gärning då han tidigare ägt aktier i bland annat Lundin Petroleum och Vostok Nafta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!