Carl Bildts optionsaffärer en gåta

Utrikesministerns optionsförsäljningar finns inte registrerade i statsrådsberedningens lista.


Tjänstemännen är förundrade. Hur utrikesminister Carl Bildt (m) drog in 7,8 miljoner kronor under 2007 är fortfarande olöst.

Trots att hans pressekreterare Irena Busic uppger att pengarna bottnar i optionsförsäljningar har de inte registrerats i statsrådsberedningens lista över ministrarnas värdepappersinnehav.

Bildts inkomst av tjänst landade på 7,8 miljoner kronor för 2007, enligt Skatteverkets siffror. 6,5 miljoner härstammar från något annat då hans ministerlön ligger på 1,2 miljoner kronor.

– Det är optioner som Carl Bildt har sålt och redovisat. Dessa optioner har Skatteverket valt att redovisa som inkomst av tjänst i stället för inkomst av kapital, säger Irena Busic till Dagens Industri.

Några sådana försäljningar har inte registrerats i statsrådsberedningens lista. Uppgifterna är inte offentliga och Björne Sjökvist, direktör på Skatteverket, menar att optionsförsäljningarna kategoriseras som tjänsteinkomst.

– Får man optioner som ersättning för arbete klassas de oftast som tjänsteinkomst när de säljs, säger Sjökvist till Dagens Industri.

Efter att Carl Bildt inträdde i regeringen Reinfeldt har hans affärer ifrågasatts. Han kallades till KU-förhör och anklagades av socialdemokrater för att styras av sina affärsintressen i sin utrikespolitiska gärning då han tidigare ägt aktier i bland annat Lundin Petroleum och Vostok Nafta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.