Carl Bildt får inte läsa sin blogg

Regeringens förvaltningschef vill ge sig själv än mer makt.


Krig, terror, vapen och sex. Alltsammans anses nu för farligt för den svenska regeringen, anser dess förvaltningschef Jan Landahl.

Sedan i höstas har Landahl arbetat med ett förslag som handlar om att ett stort antal internetsajter ska blockeras för de anställda på regeringskansliet, och för ministrarna. De ska skyddas från allt som innehåller krig, terror, vapen och sex.

Rent krasst skulle, som bloggaren Christian Engström ironiskt skriver, "de som jobbar med datasäkerhet (...) inte få gå in på sidor som handlar om hur man begår dataintrång. De som jobbar med sexuellt överförbara sjukdomar ska inte få läsa medicinska beskrivningar, eftersom det finns sex med i bilden."

Men, det finns ett tillägg. Anställda som av yrkesskäl måste gå in på vissa sajter kan få dispens. Det betyder att de som jobbar med datasäkerhet kan, om Landahl tillåter, för det är enligt förslaget bara han som har den makten, få tillstånd att besöka vissa internetsidor, skriver DN.

Men frågan är, kommer utrikesminister Carl Bildt att få besöka sin egen blogg? Eller måste han lämna in en ansökan till förvaltningschef Jan Landahl och hoppas på ett godkännande?

Stängselnämnden, nån?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!