Bytte religion - tvingades fly

Irakisk journalist misshandlades och flydde till Sverige - hotas nu av utvisning.


Irakiska tevejournalisten Stera Karim misshandlades, hotades och trakasserades för att hon jobbade på en kristen tevekanal.

När hon dessutom konverterade från islam till kristendom ökade rädslan för för fler attacker vilket ledde till att hon flydde från Irak till Sverige. Nu hotas hon av utvisning.

26-åriga Stera Karim trivdes inte med att vara muslim. Hon identifierade sig allt mer med kristendomen och till slut tog hon beslutet att konvertera från islam till kristendom.

– Folk hatade mig för att jag blev kristen och började undvika mig. Ingen ville komma hem och hälsa på.

Plötsligt en dag hade någon slagit sönder hennes bil och lämnat ett meddelande: ”Om du inte slutar ditt jobb kommer du att få ångra det”.

Och det skulle bli värre:

– En dag blev jag överfallen i ett parkeringshus. En man slog till mig i huvudet med en pistol. Efter den händelsen bestämde jag mig för att lämna Irak.

Stera Karim berättar att hennes tidigare ansökningar om uppehållstillstånd har avslagits. Migrationsverket tror inte på henne, vare sig att hon är journalist eller att hon utsatts för misshandel och trakasserier.

Det här blir hennes tredje och sista möjlighet att överklaga beslutet. Avslås det utvisas hon till Irak.

Stera Karim berättar för tidningnen Journalisten att hon försökte ta livet av sig två gånger när det kändes som mörkast och mest uppgivet.

– Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Det kändes som att jag höll på att explodera. Jag såg ingen utväg och då kändes inte livet värt att leva.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Støre möblerar om i regeringen

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.