Måndag 21 Jun
Stockholm

Bananjätten Dole stämmer svensk regissör

Dole gör verklighet av sina hot mot dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När filmen Bananas! hade världspremiär blev det stort rabalder på Los Angeles filmfestival i juni. Bananjätten Dole, som var måltavla i dokumentärfilmen, hotade att stämma den svenske regissören Fredrik Gertten om han visade filmen under festivalen.

Dole vill även stoppa Gertten från att visa filmen vid andra filmfestivaler och distribuera den kommersiellt, enligt ABC News.

– Vi fick reda på detta genom att vi blev uppringda av flera amerikanska tidningar. Vi har inte fått något papper skickat till oss än. Jag vet inte riktigt vad vi ska ta oss till nu men vi ska naturligtvis kämpa emot, säger Fredrik Gertten till SVT Sydnytt.

Gertten struntade i hoten och på samma gång lade en domstol ned ett åtal mot Dole då advokaten som drivit målet beskyllts för att använda falska vittnesmål. Dole menade då att hela filmen var en bluff och därför har bananjätten nu stämt Fredrik Gertten.

Filmen vill göra upp med bananindustrins användning av giftiga kemikalier, som anses drabba arbetarna. I filmen följer Gertten en advokat i Los Angeles som företräder 12 000 bananarbetare i Nicaragua i ett rättsfall mot Dole Food och Dow Chemicals.

– Bananas! i tävlan i Los Angeles är en dröm som uppfylls. Här finns konfliktens hjärta, rättssalen där vi tillbringat så många timmar, advokatkontoret som från att representera fattiga latinamerikaner nu plötsligt befinner sig i storpolitisk strid mot ett av världens största företag, sa Fredrik Gertten i ett tidigare pressmeddelande om filmen.

Se trailern till Bananas! nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela