H&M blåser sina webbkunder

Konsumentverket: Kunderna tror att de inte får prova varorna.


Av 124 undersökta företag fastnade 119 stycken i Konsumentverkets/KO:s granskning av hur företag följer reglerna för ångerrätt och reklamationer vid köp över internet.

Bland de företag som Konsumentverket anser bryter mot lagarna finns Hennes & Mauritz, Ellos, Stjärnurmakarna och Ginza. I H&M:s fall handlar det om att de skrivit otydliga formuleringar som krockar med distansavtalslagen.

– I H&M:s avtal står det att man ska skicka tillbaka varorna "oskadade och oanvända". Det ger ett intryck att man inte får prova kläderna, vilket man som konsument givetvis har all rätt att göra, säger Cecilia Norlander, jurist vid Konsumentverket till Nyheter24.

Sara Spännar, på H&M:s informationsavdelning, säger att man själva upplever det som att företaget är tydliga gentemot sina konsumenter.

– Man får lov att prova varorna man beställt på vår webbsajt, det står när man läser våra regler, säger Sara Spännar till Nyheter24.

Att Konsumentverket upplever det annorlunda vill hon inte kommentera.

– Om det är ett förtydligande som behövs kommer vi så klart att göra det. Men vi kommenterar inte något mer i nuläget eftersom vi har fram till augusti på oss att lämna in sista svaret, säger Sara Spännar.

Alla företag väntar dock inte till sista datumet. Enligt Konsumentverket har flera redan hört av sig för att få hjälp att förtydliga sina avtal.

Postorderföretaget Ellos skriver liknande H&M att "ångerrätten inte gäller när varan varit använd". Dessutom, säger Konsumentverket, står det i Ellos avtal att konsumenter måste reklamera produkten omgående vid utlämningsstället om man upptäcker skador.

– Kunden har alltid rätt att inom två månader reklamera en skada. De borde hellre skriva att de rekommenderar att man reklamerar så fort som möjligt. Annars kan kunden tro att det är för sent att reklamera en trasig produkt och känna sig tvungen att behålla den, säger Cecilia Norlander till Nyheter24.

Till Nyheter24 säger Johnny Eriksson på Ellos AB att de kommer att justera texten så att de är i linje med Konsumentverkets önskemål.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.