22-åringens liv hänger på konstgjord lunga

- 21/07/2009, 07:23 -

Norrköpingsbon, som utgör Sveriges allvarligaste fall av svininfluensa, har fått livshotande skador.

Den 22-åriga mannens liv hänger på en konstgjord lunga. Falerar den väntas svininfluensan ta hans liv. Mannen, som är från Norrköping, togs i går emot av specialistläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Skadorna är livshotande och hans status har blivit allt mer kritiskt.

– Vi anser inte att han är smittsam längre, så vi vidtar inga åtgärder för att skydda oss eller någon annan, säger Kenneth Palmér, sektionschef vid ECMO-enheten, till Aftonbladet.

Efter att 22-åringen ådragit sig en besvärlig lunginflammation har han fått andningsproblem och respiratorn har därför inte varit till någon hjälp. Det är i dagsläget det allvarligaste fallet av svininfluensan i Sverige.

Nu pumpas 22-åringens blod ut till en konstgjord lunga via en slang som är inopererad i en ven på hans hals.

– I respiratorn var han själv tvungen att använda lungorna. Genom att vi tar ut blodet i stället och syresätter det kan lungorna vila och infektionen läka ut, säger Kenneth Palmér till Aftonbladet.

22-åringen kan vara kopplad till maskinen i allt från tio dagar upp till två månader. De flesta som vårdas i den har svåra infektioner. 75 procent av dem överlever. Om 22-åringen inte blir frisk på det sättet återstår endast en lungtransplantation.

Skrivet av: