Influensaoffer flyttas till Stockholm

Ska vara sövd i två månader.


Den 22-årige man som smittats av svininfluensa och vårdas i Norrköping kommer inom 2-3 timmar att flyttas till Stockholm för ECMO-vård. Han kommer hållas nedsövd i cirka två månader.

22-åringen har mer än 75 procents chans att överleva behandlingen enligt Palle Palmér, verksamhetschef på ECMO-centrum på Karolinska Institutet.

– Vi förväntar oss ingenting annat än att han ska klara sig, säger Palle Palmér till Norrköpings Tidningar.

Specialutrustningen som ska rädda 22-åringens liv anlände till Vrinnevisjukhuset i Norrköping vid 12.15-tiden i dag. Nu får mannen intensivvård av de specialister som följt med på resan. När hans tillstånd har stabiliserats ska ha transporteras till Stockholm i en högriskambulans. Under ECMO-vården kommer 22-åringens blod att renas från koldioxid utanför hans kropp och sedan pumpas tillbaka in. Behandlingen kommer att pågå cirka två månader, under tiden måste han vara nedsövd.

– Det här är ändstationen av intesivvården. Det finns ingenstans att skicka honom vidare efter det här, säger Palle Palmér till NT.

ECMO = extrakorporeal membranoxygenering som används vid tillfällig svikt i lungor och/eller hjärta när sedvanlig intensivvård inte är tillräcklig. Blodet syresätts via en konstgjord lunga, som också tar bort koldioxiden

Källa: http://www.lio.se

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!