Iranier utesluts från svenska utbildningar

Utestängning av iranska och nordkoreanska studenter ska minska kärnvapensspridningen.


Säpo i samarbete med svenska lärosäten ser till att porta iranska och nordkoranska studenter som vill läsa utbildningar kopplade till kärnteknik i Sverige. Det visar en granskning som Sveriges Radio P3 Brunchrapporten har gjort.

– Det här är löjligt. Allt du lär ut kan användas på ett bra eller dåligt sätt. Du kan inte sluta undervisa för det, säger en iransk Chalmersstudent, som vill vara anonym, till Sveriges Radio Göteborg.

– Jag blev arg. De här sanktionerna är emot det iranska folket, inte den iranska regeringen, säger en annan av studenterna.

Beslutet bottnar i gemensamma EU-regler som ska försvåra iranier och nordkoreaner att bidra till utveckling av kärnvapenssystem.

Skolor som omfattas av beslutet är Lunds universitet, Lunds tekniska högskola, Mälardalens högskola, Linköpings universitet, Uppsala universitet, Luleå universitet, Kungliga tekniska högskolan samt Chalmers tekniska högskola.

Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid Kungliga Tekniska högskolan, tycker inte att de erbjuder utbildning som har något med kärnvapen att göra.

– Det vi undervisar om är allmänt känd kunskap, det är inget avancerat. Man skulle kunna googla fram det med lite förkunskaper, säger Wallenius till Sveriges Radio Göteborg.

I ett brev till bland andra Säpo skriver säkerhetschefen på Chalmers att de under 2008 fick förfrågningar om restriktioner i utbildningsutbyten med Iran.

– Vi gjorde då en övergripande bedömning av vilka ämnen som skulle kunna omfattas av EU-reglerna. Till exempel reaktorfysik och kärnteknik, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo, till Svenska Dagbladet.

Frågan aktualiserades när Chalmers skulle starta en ny utbildning i nukleärteknik och efter samtal med Säpo valde skolledningen att utesluta iranier och nordkoreaner.

– De är den största gruppen, och det är tråkigt att fatta ett sådant beslut. Men det finns inget mellanting. Antingen får hela gruppen gå utbildningen eller så får de inte det. Vi kan inte göra individuella bedömningar, säger Sven Engström, tillförordnad rektor på Chalmers, till Svenska Dagbladet.

Restriktionerna i utbildningsväsendet är en del av ett större sanktionspaket som EU godkänt. Där ingår till exempel reseförbud och frysning av tillgångar för särskilda identifierade personer samt organisationer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.