Sydkorea räknar förolämpningarna

Enligt sydkoreanska uppskattningar förolämpas president Lee Myung-Bak tio gånger dagligen.


SEOUL. De statliga nyhetssändningarna från Nordkorea har på många sätt stuckit ut med sin aggressiva och konfronterande ton. Det märks också i den statliga tidningen som dagligen förolämpar Sydkoreas president Lee Myung-Bak. Det har gått så långt att till och med sydkoreanska tjänstemän håller räkningen.

Enligt tjänstemännen har presidenten förolämpats 1 700 gånger bara under 2009. Det handlar om tio förolämpningar i snitt per dag. Myung-Bak kallas bland annat för "lakej", "en diktator" och en ledare för "ett gäng av förrädare", skriver BBC News.

Även om omdömena ses som bisarra och löjliga av sydkoreanerna kan språket ibland tangera gränserna. Under förra året hotade medierna i Nordkorea att Sydkorea skulle förstöras och "bli till aska" samt ställa till med en riktig elddusch i en hämndaktion med kärnvapen.

Joo Sung-Ha, som lämnade Nordkorea för sju år sedan, är själv journalist och ägnar sig åt att granska propagandan som kommer från Nordkorea på tidningen The Dong-A Ilbo. Han tror att nordkoreanerna kan tillhöra världens mest arga människor.

–Det är generellt en unik bild av socialistiska samhällen. Människor lär sig att använda ett språk som är väldigt hårt, även i det vardagliga livet. Det är ingjutet i hela samhället, säger han till BBC News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!