Tre spädbarn döda i smitta i Norden

Nu väcks stark kritik mot hanteringen av sjukdomen på Karolinska sjukhuset.


Hösten 2008 började den antibiotikaresistenta tarmbakterien ESBL härja på den avdelning på Karolinska sjukhuset där för tidigt födda barn vårdas.

Men när barn som varit i kontakt med smittan flyttades till andra sjukhus informerade personalen inte om sjukdomen, och totalt har tre förtidigt födda barn dött på sjukhus runtom i Norden.

I en ny kartläggning har Socialstyrelsen slagit fast att smittan har tagit sig till nyföddhetsavdelningar på totalt åtta olika sjukhus: Lund, Skövde, Göteborg, Linköping, tre sjukhus i Danmark samt i norska Stavanger.

– Det är ytterst allvarligt och otäckt när det drabbar små barn och det går inte att förhindra helt att det händer igen. Vi kommer aldrig att bli av med de multiresistenta bakterierna. Det är en lång kedja av åtgärder i alla led som måste fungera tillsammans för att förebygga och för att minska riskerna vid utbrott, säger professor Otto Cars, ordförande för nätverket Strama som arbetar mot antibiotikaresistens till SVD.

Stark kritik har väckts mot hur Karolinska har hanterat smittan, men sjukhusets chef för neonatalvården Eva Berggren tycker att personalen inte gjort något fel.

– Med tanke på att vi under den period då de 15 barnen smittades hade hela 416 barn inlagda, tycker jag trots allt att personalen gjorde ett bra arbete med att begränsa spridningen, säger överläkare Eva Berggren Broström till SVD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.