Lördag 23 Okt
Stockholm

Trasig röklucka ignorerades i Rinkeby

Om bristen i brandskyddet hade åtgärdats skulle Rinkebybrandens sju offer kanske klarat sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Anledningen till varför ett lägenhetshus i Rinkeby plötsligt började brinna är ännu okänd. Men i utredningen har det visat sig att rökluckan i bostadshuset var rapporterat trasig, men att reparationerna hade dröjt så pass länge att det kan ha tagit de sju offrenas liv.

Familjebostäder kände till den trasiga rökluckan, och vid en brandskyddsinspektion den 27 maj skrev inspektören att luckan borde bytas.

En reparation beställdes i juni, men luckan lagades aldrig.

–Vi tog in offert, sen beställde vi arbetet. Det var beräknat att alla åtgärderna skulle ta 30-40 timmar, men sen visade det sig att det tog längre tid, säger Lars Björk, områdeschef på Familjebostäder till SVD.

En fungerande röklucka skulle kunna ha släppt ut den rök som till slut förgiftade familjen, men Tomas Strandman, stabchef på Stockholms Brandförsvar, är osäker på om det skulle ha kunnat förändra utgången i branden.

–Det försvårade vår insats men frågan är om resultatet för människorna hade blivit annorlunda. Det är oklart, men självklart försvårade det saken, säger Strandman till SVD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela