Flicka våldtogs under skoltid

Tingsrätten: sexuella trakasserier normaliserat beteende på skolan.


När flickan såg hur en av hennes klasskamrater tafsade på hennes väns bröst var det droppen.

Flickan gick fram och tog pojken i skrevet och frågade hur det skulle kännas om någon tog på honom. Då drog en annan pojke in flickan i ett angränsade grupprum, där de båda pojkarna ofredade henne sexuellt och en gjorde sig skyldig till våldtäkt.

Nu har tingsrätten utrett fallet som inträffade i mars i år på Hammarkullsskolan i Göteborg. Flickan berättade att hon sagt åt de båda pojkarna att sluta, men att det ofta hände att killarna tafsade på tjejerna och att hon inte tog det så allvarligt. Hon ropade på hjälp men ingen hörde och situationen gick omärkt förbi för läraren i klassrummet intill.

Även om sexuella trakasserier har beskrivits som frekvent förekommande har tidigare inga anmälningar om kränkande behandling gjorts av elever på skolan och tingsrätten i Göteborg misstänker att det är för att beteendet har blivit normaliserat.

I domen skriver tingsrätten "att det inte är ovanligt att killar på skolan tar tjejerna på bröst och rumpa" och att "tingsrätten har fått intrycket av att beteendet varit så omfattande och vanligt att det blivit normaliserat, dvs. att tjejerna blivit så vana vid att killarna bär sig åt på detta vis att de knappast reagerar och att kamrater heller inte reagerar när någon ber om hjälp för att slippa bli utsatt".

– Den kulturen finns så dagligdags att killar på den här skolan beter sig på det här sättet. Tjejerna reagerar inte själva och man reagerar inte på varandras utsatthet heller, hävdar Eva-Charlotte Salvall, rådman vid Göteborgs tingsrätt som satt ordförande vid förhandlingen enligt Göteborgs-Posten.

Händelsen har tvingat rektorn på skolan att göra förändringar för att ändra skolans elevmiljö.

– Klart att en sådan här händelse gör att man inser att man måste vara väldigt noggrann. Nu i höst är vi tillbaka i skolan och jag har gjort en omorganisation. Det kommer se helt annorlunda ut, säger Ewa Wennberg till Göteborgs-Posten.

Den utsatta flickan bytte skola efter våldtäkten och de två pojkarna stängdes omedelbart av från skolan. Den ena pojken dömdes till 30 timmars ungdomstjänst för sexuellt ofredande och den andre dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.