Tobak till vattenpipor säljs till minderåriga

En skärpt tillsyn över tobakshandeln är på gång.


I Sverige regleras all försäljning av tobak i tobakslagen. Där kan man bland annat läsa att all försäljning av tobak till personer under 18 är förbjuden och att alla tobaksförpackningar måste prydas av en varningstext.

Trots detta förekommer det att tobak till vattenpipor säljs till minderåriga och att förpackningarna saknar varningstext. Statens folhälsoinstitut uppmärksammade redan för några år sedan att vissa tobaksförpackningar som är ämnade för vattenpipor inte varit märkta med varningstext.

Det har inte någon betydelse om tobaken innehåller nikotin eller inte.

– Så fort det handlar om tobak är tobakslagen tillämplig. Mängden tobak har ingen betydelse och huruvida den innehåller nikotin eller inte spelar ingen roll, säger Karin Molander Gregroy, utredare på Statens folkhälsoinstitut (FHI).

Nu förelår FHI i en utredning att polisen, vid sidan av kommunen, blir tillsynsmyndighet över tobaksförsäljningen från och med den 1 juli nästa år.

– Tobak har inte varit så prioriterat i kommunerna och vi har inte kunnat utöva tillsyn lokalt, men förslagen i utredningen ger kommunerna verktyg och mandat att arbeta mer med frågan, säger Karin Molander Gregory till Uppsala Nya Tidning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!