Jerzy Sarnecki om tonårsmorden

"Sturebyfallet är extremt."


På kort tid har Sverige skakats av tre tonårsmord.

I Stureby mördades 15-åriga Therese Johansson Rojo tidigare under sommaren. En 16-årig pojke har erkänt att han har dödat henne. Hans jämnåriga flickvän ska ha pressat honom att mörda Therese.

Förra veckan dödades en 19-årig kvinna i Vollsjö. Hennes femtonåriga bror är huvudmisstänkt. Dagen efter att 19-åringen hittats död blev pojken påkommen med att besöka brottsplatsen trots polisens avspärrningar. Han var lerig och polisen misstänker att han försökte förstöra bevismaterial.

Natten till söndagen dödades en 16-årig flicka i Sparsör, utanför Borås, efter att ha varit på fest. En 16-årig pojke har erkänt att han dödade henne.

Kriminologen Jerzy Sarnecki tycker ändå att det är för tidigt att prata om en mordvåg bland tonåringar. Han berättar att dödligt våld mellan tonåringar är så ovanligt att det lilla statistiska underlaget kan svänga kraftigt från år till år. 2004 var det exempelvis 17 personer mellan 15 och 19 år som dödade. Två år senare var siffran fyra.

– Det är går inte att tala om någon tonårsmordvåg. Sådana trendförändringar är relaterade till förändringar i samhället, säger Jerzy Sarnecki till Nyheter24.

Det som gör de tre ungdomsmorden ovanliga är att de har skett så tätt och att det i samtliga fall har varit unga kvinnor som dödats.

–Det är verkligen varit mycket sällsynt. Det finns ofta något relationsmotiv både när kvinnor dödar och dödas.

– Sturebyfallet är extremt. Jag har inget minne av att vi någonsin har haft något liknande. Det har förvisso ett klassiskt relationsmotiv, men i omogna kärleksrelationer brukar det vanligtivis sluta med att någon får smäll eller en utskällning. Att flickan inte dödar själv utan driver en annan person att göra det är väldigt bisarrt och gudskelov väldigt ovanligt, säger Jerzy Sarnecki.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.