Åtalade pojken om Theresemordet

- 07/08/2009, 13:16 -

"Jag slog henne med en pinne i bakhuvudet"

"Om du vill vara tillsammans med mig måste du döda Therese Johansson Rojo." Det ultimatum sägs den 16-årige mordåtalade pojken ha ställts inför av sin jämnåriga flickvän.

Han sökte upp Therese under förevändningen att han ville prata om deras relation. Sedan dödade han henne.

I dag åtalades de två 16-åringar som misstänks för mordet på 15-åriga Therese Johansson Rojo i Stureby i början av sommaren.

Det var i juni som Therese hittades livlös i en skogsdunge. Hon hade varit på skolavslutningsfest med sina klasskamrater.

Två 16-åringar, en pojke och en flicka anhölls några timmar senare misstänkta för att ha tagt Therese liv.

Pojken har erkänt dråp medan flickan har sagt att hon inte hade uppsåt till brott. Hon har berättat att den sms-trafik där hon uppmanat pojken att mörda 15-åringen var ett "spel" och att hon aldrig trodde att han skulle genomföra dådet.

– Jag sa till honom att det skulle bli vi igen om han gjorde det, men det var bara sådant jag sa, för jag trodde aldrig att han skulle göra det, säger flickan i förhören.

Enligt en av Therese närmaste vänner hade den 16-årige pojken varit otrogen mot sin jämnåriga flickvän. För att bli tillsammans med henne var han tvungen att döda hennes största hatobjekt: Therese.

– Tidigare hade 16-åringen varit populärast i skolan och haft många vänner, men i våras var det Therese som var snyggast, säger väninnan i förhör.

Pojken som suttit häktad på ett ungdomshem sedan i juni har erkänt brottet. I polisförhör berättar han om mordkvällen.

– Jag tog upp en pinne och slog henne i bakhuvudet. Pinnen går av och hon frågar vad jag håller på med.

Då attackerade 16-åringen på nytt. Den här gången slängde han sig över flickan och kopplade ett strypgrepp kring hennes hals.

– Jag ville vara säker på att hon var död så jag...letade efter någonting och det enda jag hittade var en pinne, som jag la mot hennes hals och tryckte på. Jag ville vara säker på att hon var död så jag sprang tillbaka och sparkade henne några gånger, sen sprang jag därifrån.

Förshörsledaren: Men under hela det här förfarandet, är du medveten om vilka konsekvenser det här får, att hon förmodligen kommer att få dom här skadorna så att hon avlider, kan avlida av det?

– Jag försöker att liksom komma ihåg vad jag tänkte just då, men jag kan inte komma ihåg att jag tänker någonting alls, eller, blir.../.../ när jag blir väldigt fysiskt aggresssiv eller alltså, när jag blir sur, kan jag inte tänka klart.

Bedömningen i den lilla sinnesundersökningen, paragraf 7-utredningen, visar att det "kan misstänkas" att flickan lider av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningen och vid undersökningen. Några sådana misstankar finns däremot inte när det gäller pojken som genomförde dådet.

Skrivet av: