Fredag 22 Okt
Stockholm

Åklagare hotad av hiphopare

Polishatande grupp använder sina brottsregister som marknadsföring på internet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en musikvideo som lagts upp på Youtube sjunger hiphop-gruppen 1-8 Click från Umeå om sitt hat mot polisen och rättsväsendet. I filmen har också bilder av åklagaren Kjell Janneson klippts in.

Hiphop-gruppen har funnits under flera år och har uppträtt i etablerade kultursammanhang med bland andra Umeå kommun som finansiär, uppger Västerbottens-kuriren. Flera av gruppens musikvideor finns på olika sajter på internet och på hemsidan Whoa beskriver medlemmarna sin bakgrund tillsammans med sitt brottsregister.

Frontfigurerna i gruppen har enligt de själva dömts för bland annat vapenbrott, grov misshandel och narkotikabrott. En av medlemmarna har också kopplingar till ett mord i Umeå-trakten förra året.

De säger att både gruppens medlemmar och personer med anknytning till dem har utsatts för trakasserier av polisen och andra myndigheter.

I den musikvideo som lades ut på internet för en tid sedan sjunger de om sitt hat mot polisen. Där finns bilder från brottsplatser och tidningsartiklar om de uppmärksammade brotten som gruppmedlemmarna ska ha varit inblandade i.

I videon finns även foton av beväpnade personer.

Flera foton av kammaråklagaren Kjell Janneson har också klippts in i musikvideon.

– Som åklagare tycker jag inte att det är bra att det blir så här, säger Janneson.

Kjell Janneson har tidigare utsatts för allvarliga hot men menar att det inte är särskilt vanligt att åklagare hotas. Han känner sig emellertid inte hotad av den aktuella musikvideon.

– Det har råkat bli så att jag har varit väldigt inblandad i utredningar mot dem. Då är det lätt att man blir en måltavla, säger Janneson till Västerbottens-Kuriren.

Se en av musikgruppen 1-8 Clicks musikvideos nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela