Onsdag 30 Nov
Stockholm

Kvinna – Israels nya ledare

Tzipi Livni – Israels utrikesminister – kan bli ny premiärminister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som Nyheter24 rapporterade tidigare på kvällen fanns en god chans att Tzipi Livni skulle vinna valet av ny ledare för regeringspartiet Kadima – ett centerparti. I och med segern – som hon vann med bred marginal – blir hon förmodligen också Israels nya premiärminister. Det är i så fall andra gången Israel får en kvinnlig premiärminister - förra gången var det Golda Meir. Hon var också utrikesminister innan hon blev premiärminister.

Premiärminister Ehud Olmert – som avgår till följd av korruptionsanklagelserna mot honom från hans tid som Jerusalems borgmästare – ringde för att gratulera henne till segern och för att ge henne sitt fulla stöd.

Valdeltagandet uppges ha varit väldigt lågt. Men av de som röstade fick Tzipi Livni 47.2 procent av rösterna, enligt Israels tevekanal 1.

- Olmert måste avgå omedelbart, för hans eget bästa och för nationens bästa, sa en källa som står Livni nära till Jerusalem Post.

Det är nu viktigt att Tzipi Livni så snart som möjligt får bilda en ny regeringskoalition. Något som av tradition inte brukar tillhöra de lättaste uppgifterna i israelisk politik. Både arbetarpartiet och shas – det ultraortodoxa partiet – gick officiellt ut och sa att de tror att det blir svårt för Livni att bilda regering.

Troligtvis blir det därför nyval i Israel.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.