Kvinna – Israels nya ledare

Tzipi Livni – Israels utrikesminister – kan bli ny premiärminister.


Som Nyheter24 rapporterade tidigare på kvällen fanns en god chans att Tzipi Livni skulle vinna valet av ny ledare för regeringspartiet Kadima – ett centerparti. I och med segern – som hon vann med bred marginal – blir hon förmodligen också Israels nya premiärminister. Det är i så fall andra gången Israel får en kvinnlig premiärminister - förra gången var det Golda Meir. Hon var också utrikesminister innan hon blev premiärminister.

Premiärminister Ehud Olmert – som avgår till följd av korruptionsanklagelserna mot honom från hans tid som Jerusalems borgmästare – ringde för att gratulera henne till segern och för att ge henne sitt fulla stöd.

Valdeltagandet uppges ha varit väldigt lågt. Men av de som röstade fick Tzipi Livni 47.2 procent av rösterna, enligt Israels tevekanal 1.

- Olmert måste avgå omedelbart, för hans eget bästa och för nationens bästa, sa en källa som står Livni nära till Jerusalem Post.

Det är nu viktigt att Tzipi Livni så snart som möjligt får bilda en ny regeringskoalition. Något som av tradition inte brukar tillhöra de lättaste uppgifterna i israelisk politik. Både arbetarpartiet och shas – det ultraortodoxa partiet – gick officiellt ut och sa att de tror att det blir svårt för Livni att bilda regering.

Troligtvis blir det därför nyval i Israel.

Skrivet av:

Relaterat
Bildt skickar odiplomatiskt grattis
Utrikesminister Carl Bild skickade i morse ett grattis till Tzipi Livni.
Livni skapar ny regering
Tzipi Livni är den nya ledaren för partiet Kadima i Israel. Nu har hon chansen att bli premiärminister.
Ett steg närmare fred?
Livni tror på en tvåstatslösning i Israel-Palestina konflikten.
Vem av dem blir ny premiärminister?
Israels premiärminister Ehud Olmert avgår inom kort.
Inga hatbrott mot araber
Olmert fördömer hatattackerna mot palestinier enligt al-Jazeera.
Ny raketattack mot Israel
Hur kan det ske under Ramadan?
USA säljer bunkerbomber till Israel
USA:s försvarsdepartement vill låta Israel köpa 1 000 bunkerbomber.
Försoningssamtal inledda i Libanon
Ledare för Libanons rivaliserande politiska grupper samlades i dag till samtal om nationell försoning. Dialogen följer på krisen i våras, som förde landet till inbördeskrigets rand. (TT)
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

1 timme sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

1 timme sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.