Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fyra svenskar dödssjuka i svinflunsan

Nyheter | 27/08/2009 07:00

Svävar mellan liv och död.

Med en månad kvar till massvaccineringen av svininfluensan har Sverige i nuläget fyra personer som är dödssjuka i influensan.

De är alla under 30 år och har inte haft problem med lungorna tidigare. Men nu behöver de konstgjorda lungor för att överleva.

Under gårdagen blev ytterligare två fall kända, som har vårdats på Karolinska universitetssjukhuset i Solna norr om Stockholm.

Det första livshotande fallet i Sverige, en 22-årig man, har vårdats i cirka en månad och sägs ha repat sig något.

Under tisdagen flögs en annan man från Gästrikland till Danmark för vård. Anledningen? Det fanns inte tillräckligt med platser i Sverige.

I nuläget finns bara tre platser på ECMO-enheten på Karolinska. Man arbetar därför med att utöka antalet platser eftersom det finns en viss risk för att fler insjuknar.

– Största oron är att vi inte kan motivera folk att gå och vaccinera sig om pandemin redan har brutit ut, säger Peter Rönnerfalk, chefsläkare i Stockholms läns landsting till Aftonbladet.

Skrivet av: