Fyra svenskar dödssjuka i svinflunsan

Svävar mellan liv och död.


Med en månad kvar till massvaccineringen av svininfluensan har Sverige i nuläget fyra personer som är dödssjuka i influensan.

De är alla under 30 år och har inte haft problem med lungorna tidigare. Men nu behöver de konstgjorda lungor för att överleva.

Under gårdagen blev ytterligare två fall kända, som har vårdats på Karolinska universitetssjukhuset i Solna norr om Stockholm.

Det första livshotande fallet i Sverige, en 22-årig man, har vårdats i cirka en månad och sägs ha repat sig något.

Under tisdagen flögs en annan man från Gästrikland till Danmark för vård. Anledningen? Det fanns inte tillräckligt med platser i Sverige.

I nuläget finns bara tre platser på ECMO-enheten på Karolinska. Man arbetar därför med att utöka antalet platser eftersom det finns en viss risk för att fler insjuknar.

– Största oron är att vi inte kan motivera folk att gå och vaccinera sig om pandemin redan har brutit ut, säger Peter Rönnerfalk, chefsläkare i Stockholms läns landsting till Aftonbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

2 timmar sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.