Svensk livshotande influensasjuk

En man i 30-årsåldern fick konstgjord lunga - respiratorn räckte inte.


En svensk man i 30-årsåldern har blivit livshotande sjuk i svininfluensan.

Mannen, som är från Gästrikland, ska flygas till ett sjukhus i Århus, Danmark, för att vårdas.

– Patientens tillstånd förvärrades i helgen och på måndagen räckte inte respiratorvård längre, utan mannen fick kopplas till konstgjord lunga, säger Signar Mäkitalo, som är smittskyddsläkare i Gävleborgs län, till Expressen.

Mannen insjuknande i förra veckan, men symptonen var till en början ganska milda. Under helgen började han hosta och på söndagen sökte han sjukhusvård. I måndags flyttades mannen till intensivvårdsavdelningen där han lades i respirator.

Eftersom mannens tillstånd fortsatte att förvärras kontaktades Karolinska sjukhuset som skicckade personal med en ECMO-apparat, alltså en så kallad konstgjord lunga.

Teamet kopplade in den konstgjorda lungan på mannen. Sedan flögs mannen till Universitetssjukhuset Skejby i Århus, Danmark, där det finns en särskild ECMO-avdelning, för att få rätt vård.

Enligt Mäkitalo var mannen frisk när han insjuknade, så när som på lättare luftvägsbesvär.

– Han hade mediciner mot lättare luftvägsbesvär, men hade inte någon svår astma. Anledningen till att unga och tidigare friska människor kan insjukna svårt i den nya influensen beror på att de inte har någon immunitet mot det nya viruset. Men vi får inte glömma att det är väldigt få som blir allvarligt sjuka i den nya influensan. Förutom några promille får de allra flesta lindriga symptom, säger Signar Mäkitalo till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.