Tisdag 22 Jun
Stockholm

Svensk livshotande influensasjuk

En man i 30-årsåldern fick konstgjord lunga - respiratorn räckte inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En svensk man i 30-årsåldern har blivit livshotande sjuk i svininfluensan.

Mannen, som är från Gästrikland, ska flygas till ett sjukhus i Århus, Danmark, för att vårdas.

– Patientens tillstånd förvärrades i helgen och på måndagen räckte inte respiratorvård längre, utan mannen fick kopplas till konstgjord lunga, säger Signar Mäkitalo, som är smittskyddsläkare i Gävleborgs län, till Expressen.

Mannen insjuknande i förra veckan, men symptonen var till en början ganska milda. Under helgen började han hosta och på söndagen sökte han sjukhusvård. I måndags flyttades mannen till intensivvårdsavdelningen där han lades i respirator.

Eftersom mannens tillstånd fortsatte att förvärras kontaktades Karolinska sjukhuset som skicckade personal med en ECMO-apparat, alltså en så kallad konstgjord lunga.

Teamet kopplade in den konstgjorda lungan på mannen. Sedan flögs mannen till Universitetssjukhuset Skejby i Århus, Danmark, där det finns en särskild ECMO-avdelning, för att få rätt vård.

Enligt Mäkitalo var mannen frisk när han insjuknade, så när som på lättare luftvägsbesvär.

– Han hade mediciner mot lättare luftvägsbesvär, men hade inte någon svår astma. Anledningen till att unga och tidigare friska människor kan insjukna svårt i den nya influensen beror på att de inte har någon immunitet mot det nya viruset. Men vi får inte glömma att det är väldigt få som blir allvarligt sjuka i den nya influensan. Förutom några promille får de allra flesta lindriga symptom, säger Signar Mäkitalo till Expressen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela