Vargstammen får nytt, fräscht blod

Den svårt inavlade svenska vargstammen har tillförts nytt, fräscht blod.


Den svårt inavlade svenska vargstammen har tillförts nytt, fräscht blod. DNA-prover från vargspillning i Hälsingland visar att den rysk-finska varghannen som tidigare vandrade in i Sverige har fått valpar i år.

Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv, säger att detta är första gången sedan 1993 som det fötts en valpkull utan inavelstecken i landet.

Den svenska stammen grundades av ett enda vargpar på 1980-talet. Sedan dess har bara ytterligare en varg bidragit till stammens genetiska sammansättning - en hanne som vandrade in österifrån och gav upphov till tre valpkullar 1991-1993.

Alla vargar i landet härstammar alltså från endast tre individer och behovet av nytt genetiskt material har varit akut länge.

DNA från spillning

Hoppet växte när ännu en hanne österifrån dök upp vid Pessinki i Norrbotten hösten 2006. Han vandrade så småningom söderut och bildade par med en hona vid Galven i Hälsingland. Misstankar om att valpar föddes i våras har funnits, men ingen visste något med säkerhet förrän DNA-analyserna av spillningen var klara.

– Vi hade lite tur. Tre spillningar insamlades och en av dem var från Pessinki-vargen och en från honan. Men den tredje visade sig vara från en avkomma till de två, en hanvalp, säger Olof Liberg.

Genetiskt värdefulla valpar

Vargfamiljen, som håller till i ett glesbefolkat område i inre Hälsingland, är helt intakt i dagsläget. I grannreviret vid Voxnan tilläts skyddsjakt på en varg i fjol sedan vargarna rivit ett antal hundar. Men i Galven har än så länge inga konflikter med människor uppstått.

– Det är mycket viktigt att familjen förblir intakt och helst får chansen att fortplanta sig fler gånger. Ju fler kullar, desto bättre. Det ska bli intressant att när den första spårsnön kommer se hur många valpar de fått i år, säger Olof Liberg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

1 timme sedan
Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.