Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sahlin sågade regeringen i Iranfrågan

- 31/08/2009, 08:55 -

Laleh, Thomas Di Leva, Promoe och många fler uppträdde till stöd för folket i Iran.

Under söndagen arrangerades till slut den stora stödgalan för mänskliga rättigheter i Iran i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Arrangörerna, med Sveriges Radios Ametist Azordegan som konferencier, hade lyckats locka flera stora artister som Laleh och Thomas Di Leva.

Men även flera tunga politiska namn fanns på plats - däribland Mona Sahlin (s), Gudrun Schyman (fi) och Peter Eriksson (mp).

Sahlin var i slutändan den som gjorde störst intryck bland de tusentals exiliranierna på plats. Den socialdemokratiska partiledaren presenterades av samhällsdebattören Kurdo Baksi som en av "Sveriges ärligaste personer" och Sahlin höll inte igen när hon fördömde - till åskådarnas stora glädje - alliansregeringens Iranpolitik i allmänhet och ambassadörens agerande vid den kontroversielle Mahmoud Ahmadinejads presidentceremoni i synnerhet.

Samtidigt hade arrangörerna lagt fram stora papperskorgar för dem som trampat sönder sina Nokiamobiltelefoner som en protest mot den finska mobiljättens samarbete med den iranska regimen i ett försök att cencurera internet. Papperskorgen fylldes stadigt.

Galan, som höll igång i över fem timmar, var en stor succé. Laleh, vars föräldrar kommer från just Iran, sjöng låtar på både farsi och svenska. Thomas Di Leva var sig lik och även artister som Promoe, Sheri, Stephen Simmonds och Shahin Najafi uppträdde.

Bakom arrangemanget stod gruppen Initiativ Iran som är "ett nätverk av personer med olika bakgrunder som vill främja allmän aktning och respekt för mänskliga rättigheter i Iran".

Skrivet av: