Söndag 20 Jun
Stockholm

Bärplockare vill hem

Den usla bärsäsongen strandsätter Thailändska plockare i Norrbotten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bärplockarna i Norrbotten vill hem. Säsongen har varit usel och många har inte ens råd att köpa mat, utan har varit tvungna till att fiska och plocka svamp.

På fredagen sökte sig ett 70-tal thailändska bärplockare från olika orter i Norrbotten till Överkalix. Där har man ordnat med mat och husrum, i form av en sporthall, till de strandsatta plockarna.

– Vi har hämtat kokplattor till dem. Bröd, te och kaffe fick vi från Ica och Konsum. Under natten har vi tittat till dem då och då, berättar 19-åriga Iida Larson, en av de som hjälpt till frivilligt.

De thailändska plockarna betalar cirka 16 000 kronor för att få komma till Sverige och arbeta. I kontrakten står det att bland annat kost och logi ingår, ett löfte som inte har förverkligats.

– Ambassaden och försäkringsbolagen tjänar miljontals kronor på de 7.000 thailändska bärplockare som kommit till Sverige, säger Thailandsfödda Amon Kaewsi och är mycket kritisk.

I söndags besökte Thailändska ambassadörens rådgivare, Thanavit Sinhaseni, sina landsmän. Han gav dem bland annat 5000 kronor till mat ur egen ficka, och tog med sig kopior av pass och biljetter hem.

Nu jobbar man på att få hem plockarna så fort som möjligt. Egentligen skulle de flesta thailändska bärplockarna stanna till oktober, rapporterar Norrbottenskuriren.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela