Bärplockare vill hem

Den usla bärsäsongen strandsätter Thailändska plockare i Norrbotten.


Bärplockarna i Norrbotten vill hem. Säsongen har varit usel och många har inte ens råd att köpa mat, utan har varit tvungna till att fiska och plocka svamp.

På fredagen sökte sig ett 70-tal thailändska bärplockare från olika orter i Norrbotten till Överkalix. Där har man ordnat med mat och husrum, i form av en sporthall, till de strandsatta plockarna.

– Vi har hämtat kokplattor till dem. Bröd, te och kaffe fick vi från Ica och Konsum. Under natten har vi tittat till dem då och då, berättar 19-åriga Iida Larson, en av de som hjälpt till frivilligt.

De thailändska plockarna betalar cirka 16 000 kronor för att få komma till Sverige och arbeta. I kontrakten står det att bland annat kost och logi ingår, ett löfte som inte har förverkligats.

– Ambassaden och försäkringsbolagen tjänar miljontals kronor på de 7.000 thailändska bärplockare som kommit till Sverige, säger Thailandsfödda Amon Kaewsi och är mycket kritisk.

I söndags besökte Thailändska ambassadörens rådgivare, Thanavit Sinhaseni, sina landsmän. Han gav dem bland annat 5000 kronor till mat ur egen ficka, och tog med sig kopior av pass och biljetter hem.

Nu jobbar man på att få hem plockarna så fort som möjligt. Egentligen skulle de flesta thailändska bärplockarna stanna till oktober, rapporterar Norrbottenskuriren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.