Fredag 7 Maj
Stockholm

Namibia i hård kritik mot SVT

Ersättning i majsmjöl väcker starka känslor i Namibia.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Legal assistance center, LAC, kritiserar starkt det svenska produktionsbolaget Eyeworks som ligger bakom den nya SVT-serien "Den stora resan". Bolaget ska ha betalat medverkande namibier i majsmjöl.

Den nya program-serien börjar sändas i SVT den 8 september och handlar om tre svenska familjer som åker ut i världen för att leva med olika naturfolk.

– Det här liknar kolonialtiden. Då kom människor hit och gav löften men sedan plundrade de landet på naturtillgångar. Jag är väldigt besviken på att det är just ett svenskt produktionsteam. Namibia har haft en lång och god relation med Sverige, säger Norman Tjombe, LAC:s ordförande till Aftonbladet.

Eyeworks ska ha betalat det medverkande himbafolket i småsummor. 40 kronor om dagen, majsmjöl och lite socker är vad de fått. En ersättning som enligt LAC inte är skälig. De har fått i uppdrag från den namibiska regeringen att förhandla fram godtagbara ersättningar.

Enligt LAC har inte Eyeworks sökt tillstånd till produktionen, vilket förnekas av SVT.

– De uppgifter jag har fått från Eyeworks är att de har varit i kontakt med LAC inför inspelningen och de har fått visum och filmtillstånd utfärdade. Så det kan inte helt ha varit en överraskning för LAC att de var på plats, säger Micael Lekberg, programchef på SVT till Aftonbladet.

Micael Lekberg säger också att om det blivit ett missförstånd i ersättningen till himbafolket i Namibia så ska man försöka kompensera detta så snart som möjligt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela