Namibia i hård kritik mot SVT

Ersättning i majsmjöl väcker starka känslor i Namibia.


Legal assistance center, LAC, kritiserar starkt det svenska produktionsbolaget Eyeworks som ligger bakom den nya SVT-serien "Den stora resan". Bolaget ska ha betalat medverkande namibier i majsmjöl.

Den nya program-serien börjar sändas i SVT den 8 september och handlar om tre svenska familjer som åker ut i världen för att leva med olika naturfolk.

– Det här liknar kolonialtiden. Då kom människor hit och gav löften men sedan plundrade de landet på naturtillgångar. Jag är väldigt besviken på att det är just ett svenskt produktionsteam. Namibia har haft en lång och god relation med Sverige, säger Norman Tjombe, LAC:s ordförande till Aftonbladet.

Eyeworks ska ha betalat det medverkande himbafolket i småsummor. 40 kronor om dagen, majsmjöl och lite socker är vad de fått. En ersättning som enligt LAC inte är skälig. De har fått i uppdrag från den namibiska regeringen att förhandla fram godtagbara ersättningar.

Enligt LAC har inte Eyeworks sökt tillstånd till produktionen, vilket förnekas av SVT.

– De uppgifter jag har fått från Eyeworks är att de har varit i kontakt med LAC inför inspelningen och de har fått visum och filmtillstånd utfärdade. Så det kan inte helt ha varit en överraskning för LAC att de var på plats, säger Micael Lekberg, programchef på SVT till Aftonbladet.

Micael Lekberg säger också att om det blivit ett missförstånd i ersättningen till himbafolket i Namibia så ska man försöka kompensera detta så snart som möjligt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.