Svenskt fiske får dåligt betyg

Sverige är långt ifrån bäst i klassen.


I alla fall när det gäller att uppfylla FN:s rekommendationer om hållbart fiske, och slås på fingrarna av utvecklingsländer som Namibia och Malaysia, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Det är en grupp kanadensiska forskare som har undersökt hur väl 53 av världens fiskenationer har följt den frivilliga uppförandekoden för Ansvarsfullt fiske som inrättades av FN:s livsmedelsorganisation FAO 1995, som syftar till att förhindra överfiske och förvalta fiskebestånden på ett hållbart sätt. Resultatet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Sverige hamnar på 19:e plats i utvärderingen, efter utvecklingsländer som Sydafrika, Namibia och Malaysia, och klarar sig nätt och jämt från att klassas som ett misslyckande.

Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad anser att den låga placeringen har sin grund i EU:s fiskepolitik, som "i många stycken har misslyckats".

– Huvudfrågan i hela fiskeripolitiken är ju att vi har en överkapacitet, och den har vi egentligen inte kommit åt. Vi har behållit den kapacitet som vi har eller minskat den väldigt marginellt totalt sett inom EU, säger Wenblad till Ekot.

Bäst resultat i undersökningen fick Norge.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.