Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flickor kan slippa vård med mördare

Nyheter | 02/09/2009 11:40

Socialminister Göran Hägglund avviserar lagändring. Personer med skadebeteende kan isoleras från dömda brottslingar.

Inflödet till psykiatrin tilltar dagligen. Tjejer som mår dåligt och skadar sig själva fyller väntrummen på landets psykiatriska mottagningar. Har de tur och får vård kan de snart hamna ur askan i elden. På flera rättspsykiatriska anstalter vårdas självdestruktiva unga kvinnor tillsammans med vuxna män. Män dömda för bland annat mord.

Nu har flera unga kvinnor på rättspsyk har slagit larm om att de inte känner sig trygga tillsammans med män dömda för grova brott. Socialminister Göran Hägglund (kd) är ytterst kritisk till situationen och talar om en lagändring.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt, jag tycker inte att det ska behöva vara på det sättet utan man bör kunna hitta metoder som gör att man inte blandar de här patienterna. Det kan orsaka stora problem, inte minst för unga personer, säger Göran Hägglund till P3 Nyheter.

På exempelvis rättspsyk i Sundsvall har man flyttat de intagna tjejerna till en egen avdelning isolerad från dömda män på prov. Detta efter att tjejer tidigare berättat att de inte känt sig trygga i en miljö med dömda brottslingar. Och Socialstyrelsen har sagt att det kan bryta mot lagen.

– Det är ett klokt och bra beslut. Jag vet ju att det här är en utmaning för landstingen och att man kan hamna i en situation att om många med ett självskadebeteende är på samma avdelning så kan det finnas en smittorisk. Men det steg de har tagit i Sundsvall är alldeles utmärkt och jag hoppas att fler tänker på samma sätt, säger Göran Hägglund till P3 Nyheter.

Elin Liljeholm, som vårdats på rättspsyk i Sundsvall, ser både positivt och negativt på en lagändring.

– Först blev jag oerhört glad och kände att kanske blir våra röster hörda nu. Men sen blev jag mest orolig. Vad händer om man sätter Sveriges värsta självskadare på samma avdelning, är de beredda på det? Så det är jättesvårt, det är verkligen blandade känslor.

Skrivet av: