Saddams musiker får stanna i Sverige

"Vi behöver Saddam Hussein för säkerhet."


En av diktatorn Saddam Husseins musiker har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han spelade varje år på Saddams födelsedag mellan åren 1980 och 1995.

Enligt migrationsdomstolen är hans liv i fara om han återvänder till Irak. Dels för att han är kristen men också för att han var medlem i Saddams Baathparti.

Själv har mannen uppgett att han blivit mordhotad och kidnappad två gånger under sin tid i Irak efter diktatorns fall.

Enligt honom själv är han en känd man i Irak. Varenda en av Saddams födelsedagar sändes nämligen på teve och musikerna kunde tydligt ses av alla som tittade.

Enligt mannens advokat, Michel Barmoro, har inte andra andra irakier i Sverige gett honom några problem.

–Nej, vad jag har förstått så har han inte haft några problem i Sverige på grund av att han var Saddams musiker, säger Barmoro till Nyheter24.

Eftersom mannen inte pratar svenska och mycket dålig engelska förklarar musikerns goda vän deras inställning till Saddam Hussein.

–Vi behöver Saddam Hussein för säkerhet. Samtidigt förde han hemska krig, men nu behöver vi inte demokrati utan säkerhet. Detta vill vi kristna ha, säger musikerns vän till Nyheter24.

Så firades Saddams födelsedag:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.