Obama tar tillbaka ledningen

Ny mätning visar att demokraten har tio enheters försprång.


Det svänger i den amerikanska opinionen. Barack Obama har återtagit ledningen i USA-valets slutspurt. Det visar den senaste mätningen från opinionsinstitutet Zogby International. En dags mätning behöver inte betyda ett trendbrott. Demokraternas presidentkandidat leder nu med tio procentenheter över McCain.

I fredagens mätning gjorde republikanernas presidentkandidat John McCain en riktig spurt och gick om Obama, som normalt har legat etta i mätningarna under den senaste tiden. Men han gjorde en stark comeback i lördagens mätning och är nu i ledning.

– Obama har befäst sin ledning över McCain. Hans endagsledning var i dag tillbaka till 52 % - 42 %. Han leder med 10 bland oberoende väljare och har konsoliderat den egna basen, säger John Zogby.

Barack Obama leder nu bland spansktalande, afroamerikaner, yngre väljargrupper och bland katoliker.

– Så vad var det som gjorde att McCain fick en enprocentsledning i endagsmätningen i fredags? Det var en dag av befästning för honom, också. Han hade tappat stöd bland nyckelgrupper och började återfå lite från sin egna bas. Han leder nu med 21 enheter bland Nascar-fans, 9 bland investerare, 6 bland väljare i militärhushåll, och 2 bland väljare över 65 år, säger Zogby.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för varubrist på Systemet till helgen

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.