Stockholm

Ny mätning: McCain leder över Obama

Trendbrott bland den amerikanska väljarkåren nu i slutspurten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När många svenskar verkar tro att det amerikanska valet redan är avgjort kommer en ny intressant väljarundersökning. Republikanen John McCain har passerat demokraten Barack Obama i Zogby Internationals senaste opinionsmätning.

Institutet frågade väljare i fredags och upptäckte ett trendbrott bland den amerikanska väljarkåren.

– Är McCain på gång? I tredagarsmätningarna fortsätter Obama att leda, men McCain tog idag ledningen över Obama med 48 procent mot 47 procent. Han har börjat göra framsteg bland osäkra väljare, han leder bland arbetare och har stärkt sin ledning bland företagare och bland män, och utklassar Obama bland Nascar-väljare. Obamas ledning bland kvinnor minskar, och det ser ut att hända därför att McCain till slut får stöd av konservativa kvinnor, säger John Zogby vid institutet.

Det är alltså jättejämt i valets slutspurt. Den borgerlige debattören Dick Erixon kommenterar Zogbys nya mätning:

"Vi vet alla att de flesta opinionsmätningar ger Barack Obama ledningen. Men vi vet sedan tidigare val att mätningarna också kan slå fel — och det grovt. Vallokalundersökningen 2004, då folk tillfrågades om vem de röstat på när de lämnat vallokalen, gav segern i presidentvalet till John Kerry. Men George W Bush vann med 3 miljoner rösters marginal. Det visade sig att republikaner var mindre villiga att stanna och prata med institutens personal. Där uppstod en allvarlig felkälla i mätningen."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.