Reklammannen anmäler polisen

Har blivit tvungen att flytta på grund av all negativ uppmärksamhet.


Reklammannen även känd som "Medieprofilen", Anders Dalenius, som greps misstänkt för mordförsök i två fall utanför en skola i Gamla stan, anmäler nu polis och åklagare till JO.

Enligt Dalenius ombud grundade sig misstanken mot honom endast på att målsäganden sett honom på Facebook och tyckt att Dalenius liknat våldsmannen.

"Såvitt framgått var det enbart på dessa uppgifter och utan närmre utredning som åklagar- och polismyndigheten fattade beslut om och verkställde ett gripande och anhållande av Anders Dalenlus såsom misstänkt för mordförsök i två fall", skriver Dalenius advokat Björn Hurtig i sin JO-anmälan.

"Det blev lite fel"

Dalenius släpptes efter ett beslut av kammaråklagare Rolf Hillegren dagen därpå eftersom han bedömdes vara oskyldig.

Hillegren menade i efterhand att allt "var olyckligt", att "det blev lite fel" och att "det var ett olyckligt missförstånd". Något Dalenius inte accepterar.

Dalenius advokat skriver i sin anmälan att fallet fick enorm uppmärksamhet då hans klient är välkänd och att han nu tvingats flytta.

"Målet var massmedialt mycket uppmärksammat. Anders Dalenius hängdes bl.a. ut i olika tryckmedier, på internetforum och i digitala medier såsom skyldig till mordförsöken. Brottens allvarliga karaktär tillsammans med det faktum att Anders Dalenlus är en framstående och prisad reklamman ledde till stor uppmärksamhet kring gripandet av honom l massmedia och till en lätt identifikation."

Blev tvungen att flytta

"Anders Dalenius ifrågasätter hur gripandet och anhållandet av honom kunde ske utan närmre indikationer på att han var gärningsmannen och utan ytterligare utredning utöver ovan nämnda."

"För att slippa förknippas med denna händelse har Anders Dalenius med familj till slut inte sett sig ha något annat val än att flytta."

Hurtig har använt flera artiklar publicerade i Aftonbladet som bevis för polisens och åklagarens brist på omdöme.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!