Dörrvakten får tio års fängelse

I dag föll domen mot den 41-årige dörrvakten som avlossade skotten i Gamla stan.


STOCKHOLM. I dag föll domen mot den 41-årige dörrvakt som erkänt att han avlossat skotten mot greven och dennes gravida sambo i Gamla stan i centrala Stockholm den 21 april i år.

Stockholms tingsrätt dömde 41-åringen till tio års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. Han ska dessutom betala 100 000 kronor vardera till greven och sambon.

Tingsrätten trodde inte på 41-åringens förklaring till varför han sköt paret och skriver i domen att "det här är utomordentlig våldsbrottslighet som föregåtts av en avsevärd planering och som syftat till att kallhamrat avrätta två personer."

När polis genomförde en husrannsakan i mannens lägenhet upptäcktes en väska med vapen. Vapen som han förvarat åt en vän, hävdade han själv. I väskan fanns ett avsågat hagelgevär med ammunition och en pistol av kaliber 8 mm.

I sin slutplädering i förra veckan yrkade åklagare Rolf Hillegren på just tio år som straff.

– Ur NN:s perspektiv är brotten klantigt utförda. Samtidigt så är det så att rådande praxis utdömer kännbart fängelsestraff till cirka tio års fängelse, sade Hillegren i slutpläderingen.

41-åringen har tidigare blivit dömt för grovt rån, olaga tvång och medhjälp till rån och har redan suttit sammanlagt nio år i fängelse.

Allvarliga skottskador

Den 38-årige greven träffades i halsen, huvudet och i ena armen. Hans sambo, som var höggravid, sköts i ansiktet. Skadorna ansågs vara livsfarliga.

Greven och sambon överlevde mot alla odds, men fick vård för sina skottskador en längre tid.

Tidigare misstänkte man att grevens exfru lejt dörrvakten som torped, men den 30 april avskrevs hon från alla misstankar. Det är fortfarande oklart om 41-åringen lejts av någon annan.

– Jag är rädd eftersom NN inte har någon koppling till oss i vår värld. Då betyder det att någon annan anlitat honom, sade sambon under förra veckans förhandlingar.

"Pedofilmonster"

Den 41-årige dörrvakten har tidigare hävdat att grevens barn utnyttjades sexuellt av greven och att det var därför som han sköt ner mannen.

– I slutet av 2008 fick jag reda på att sexuellt utnyttjande av barnen, som gjorde mig varm om hjärtat, lagts ned av åklagare och jag blev regelrätt förbannad. Tiden gick och fler uppgifter kom om ren våldtäkt och övergrepp, har dörrvakten sagt i tidigare förhör.

– Pedofilmonstret var jag tvungen att skydda barnen mot. Uppgifterna har kommit lite då och då. Barnen har aldrig sagt något om övergrepp, men det finns stor dokumentation på att det har skett. Jag ser det som assistans till nödvärn för alla som är emot pedofili, tillade 41-åringen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!