JK sätter stopp för kamera i porttelefon

Att se den som ringer på är ingen given rättighet.


Justitiekanslern (JK), Göran Lambertz, anser att det behövs tillstånd för att installera kameror i porttelefoner. Något som länsstyrelsen i Halland och kammarrätten i Stockholm inte håller med om.

Enligt de båda instanserna är det besökaren själv som aktiverar kameran genom att ringa på. Därför omfattas sådana här kameror inte av lagen om allmän kameraövervakning.

Fritt fram att installera kameror i alla portuppgångar tänkte Svenska Bostäder, men Lambertz ger sig inte. Därför driver han fallet till högsta instans, regeringsrätten.

Svenska Bostäder har än så länge bara porttelefon med kamera som ett pilotprojekt i två höghus. Men om regeringsrätten går på samma linje som länsstyrelsen- och kammarrätten kan det bli ändring på det.

–Om besökaren ringer på hos Andersson så kan Andersson se om det är den som förväntas komma som står där utanför, säger Svenska Bostäders chefsjurist, Klas Heldensten, som ser det som naturligt att använda teknikens utveckling för att öka tryggheten för de boende, enligt Metro.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!