"Visste inget om OG:s medverkan"

- 19/09/2009, 17:06 -

Försvaren i "bombmålet" om OG-bossen inblandning i sin klients brottsmisstankar.

I början av september krävde kammaråklagare Tora Holst att advokat Uno Aronsson skulle entledigas som försvarare i "bombmålet" för sin "egendomliga" kontakt med Sveriges OG-boss.

I dag kan Nyheter24 avslöja att advokaten omgående svarat i ett eget yttrande till Solna tingsrätt - han kände inte till att OG:s Sverigepresident hade en roll i sin klients brottsmisstankar.

"Egendomliga samtal"

Uno Aronssons klient är en 25-årig man som är högt uppsatt inom den kriminella organisationen Original Gangsters - genom sin ställning i ledningen för 15.7 - ligans stödgrupp.

25-åringen misstänks för inblandning i "bombmålet" från i maj då en bomb exploderade utanför en TV4-journalists dörr.

Enligt Tora Holst har Aronsson haft "egendomliga" samtal med OG:s Sverigepresident och missbrukat information mellan den häktade och chefen för OG i Sverige. Holst menar att detta förfarande kan ses som en "inbjudan till att komma med bevisning för att fria Aronssons klient", och att han därför inte kan stå kvar som försvarare i målet.

"Kortare samtal"

Uno Aronsson medger att han haft kontakt med OG-bossen, men bara för att framföra att hans klient mådde bra. Eller för att förmedla bossen klientens bilnycklar, och ombytt, lämna över pengar från bossen till klienten.

Advokaten hävdar att han inte visste att OG-bossen haft en aktiv roll i den brottslighet som hans klient misstänks för. Däremot var OG-bossen insatt in hans klients brottsmisstanke utan att han behövde berätta det för honom, skriver Aronsson.

Angående det långa och "olämpliga" samtalet mellan Aronsson och OG-bossen vid häktningsförhandlingarna, som polisen fick göra en markering mot, har Aronsson inte så mycket att säga, mer än att mötet var "kort".

Med denna bakgrund avvisar Aronsson Holsts påstående om att kontakten med Sveriges OG-chef varit olämplig. Han anser att han därför kan kvarstå som försvarare för 25-åringen i "bombmålet".

Skrivet av: