Torsdag 21 Okt
Stockholm

Forskarnas genombrott: skydd mot hiv hittat

Kombination av hiv-vaccinet Aidswax och fågelvirusvaccinet Alvac gav jackpot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För första gången någonsin kan forskarvärlden ha hittat ett skydd mot hiv. En thailändsk studie visar att risken att smittas av hiv minskade med en tredjedel när försökspersonerna vaccinerades.

– Det här är ett fantastiskt genombrott för hivforskningen. Det är inte det stora världsvaccinet, men det visar att det går att få fram ett skyddande vaccin mot hiv, säger Britta Wahren, som är professor i virologi vid Karolinska institutet och vaccinforskare på Smittskyddsinstitutet, till Dagens Nyheter.

16 000 heterosexuella thailändare vaccinerades med en kombination av två äldre vaccin. Det nya vaccinet består till hälften av hiv-vaccinet Aidswax och till hälften av Alvac, som är ett vaccin med fågelvirus som bär på hiv-gener.

– Ingen hade nog vågat hoppats på ett sånt här bra resultat. Förklaringen är troligen att kombinationen av två vaccin väckte två typer av immunsvar i kroppen. Det skapades dels mycket antikroppar mot viruset och dels en påverkan på celler som bär på viruset, säger Britta Wahren till Dagens Nyheter.

Däremot finns det inga planer om att massvaccinera med det nya vaccinet. Än finns det inget som bekräftar att det skulle fungera mot hiv i Afrika.

– Det beror bland annat på att hiv-viruset ser olika ut i olika delar av världen. Vi måste nog också komma upp i skyddsnivåer på omkring 50 procent innan massvaccinering blir aktuell, säger Britta Wahren.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela