Förlorar jobb efter rasistlarm

Undersköterskan berättade om rasistiska uttalanden på sin arbetsplats. Nu blir han av med jobbet.


SÖDERTÄLJE. Undersköterskan Peter Magnusson slog larm om rasistiska uttalanden och attityder gentemot patienter på Södertälje sjukhus.

När hans närmaste chefer visade ointresse inför det han berättade gick han ut i lokala medier om situationen på sjukhuset.

– Man kan säga att patienterna 'ska åka tillbaka till Arabien', att 'det ligger i deras kultur att skrika så man behöver inte smärtlindring', att 'man borde lägga en bomb på Syrianska stadion' och sätta den och den patienten 'på en buss till Auschwitz', berättar Magnusson för Dagens Nyheter.

Efter att han gått ut i media blev han dock tvungen att vara ledig i flera månader utan lön.

Nu har han fått veta att han inte är välkommen tillbaka till sin tjänst på intensivvårdsavdelningen. Magnusson har blivit erbjuden andra tjänster på sjukhuset, men de ligger under hans kompetensnivå.

– Jag har inte begått något fel och jag ska inte behöva förlora jobbet, säger han till Dagens Nyheter.

Sjukhusledningen beskriver konflikten som en fråga om "samarbetsförmåga".

Mikael Trolin, som sitter i landstinget för folkpartiet, menar att sjukhusledningens agerande beror på att en specialistläkare och en specialistsjuksköterska hotat med att säga upp sig om Magnusson får tillbaka sitt arbete.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.