Måndag 25 Okt
Stockholm

Sarnecki: Förvånad om det är serber

– Det är de vanliga svenska yrkeskriminella bakom, tror kriminologprofessorn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Uppgifterna om att de som gripits i samband med det uppmärksammade värdedepårånet i onsdags skulle vara serber med anknytningar till de Röda baskrarna förvånar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det visar sig vara serber som ligger ligger bakom rånet, säger Sarnecki till Nyheter24.

Kriminologen tror att det mycket väl kan förekomma någon eller några enstaka personer med serbisk anknytning, men att stommen i gruppen bakom helikopterkuppen består av svenskar.

– Jag föreställer mig att det är en kärna som består av de gamla vanliga svenska yrkeskriminella, men man kan naturligtvis aldrig vara helt säker.

Vad baserar du det på?

– Att sättet de genomfört rånet inte är särdeles annorlunda jämfört med många andra rån. Det är egentligen bara färdmedlet som är annorlunda. Och det finns en kapacitet i Sverige för att genomföra detta.

Kan det röra sig om några andra än väldigt erfarna kriminella tror du?

– Nej, det är garanterat väldigt erfarna rånare.

Rånet är extremt välplanerat, varför tror du att rånarna ändå inte lyckas hela vägen?

– Om det nu visar sig att det verkligen är rätt personer som är gripna så tror jag att det beror på flera faktorer. Dels att det har utfästs en stor belöning som leder till bra tips. Dels att polisen har satsat väldigt stora resurser på detta. Och dels att det är svårt att hålla något sånt här tätt när det är så måga personer inblandade.

En kedja är inte starkare än sin svagaste länk och det är många länkar inblandade...

– Ja, precis. När det är så många personer inblandade så ökar risken att någon försäger sig. Det finns alltid någon som kan råka säga för mycket, någon som skryter på fyllan och villan, eller någon som tjallar. Det skryts ganska mycket i de kriminella kretsarna och varje enskild person utgör en risk, säger Jerzy Sarnecki till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela