Polisen evakuerar ockuperat hus

Två ockuperade hus i Lund evakuerades i dag.


I natt ockuperades ytterligare två hus i Lund. Strax före klockan 17 i dag började polisen evakuera det ockuperade huset vid Bankgatan som ligger alldeles vid busstorget i centrala Lund.

En större polisstyrka finns på plats, berättar TT:s reporter på plats.

En del av ockupanterna befinner sig på taket till fastigheten där de sitter och håller varandra i handen. Andra finns nere på marken både på gatan utanför fastigheten och inne på gården. De ropar slagord om att de skall ockupera ytterligare hus.

Ockupationerna inleddes efter den demonstration som genomfördes i Lund på tisdagen. Tidigare på dagen hade polisen gått in och tömt en ockuperad villa på Kävlingevägen, som sedan revs.

Den ena ockuperade fastigheten är en före detta cykelaffär på Bankgatan i centrala Lund, som ägs av en stiftelse. Den andra är ett kommunägt, förfallet hus på Klosterängsvägen på Norra Fäladen i Lunds utkant.

De kan inte vinna över oss, säger Erik Jansson, som tillbringat natten i huset på Bankgatan, numera omdöpt till Björnbärssnåret.

Han underkänner kommunens agerande.

De är oförmögna att ta tag i de problem som vi pekar på. De kan slänga ut oss på gatan och i fängelse. De kan riva fullt beboeliga hus, men de kan inte se till att folk har tak över huvudet.

TT/ Tove Dåderman

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.