Helikopterkuppen: Kärleksaffär nytt spår

- 03/10/2009, 11:02 -

Utredningen ser ut att ta en ny vändning.

"Det råder ingen tvekan om det"

Någon av de misstänka i helikopterhärvan kan ha haft en kärleksrelation med en anställd på G4S. Det är polisens nya spår i jakten efter helikopterrånarna.

– Vi granskar bland annat privata relationer, säger en källa till Expressen.

G4S har verksamhet utomlands bland annat i Irak och Afghanistan. Koncernen har cirka 500 000 anställda i 110 länder. I Sverige finns över 4 000 anställda inom G4S. Däremot har bolaget G4S Cash Service, som utsattes för rånet, en mer nerbantad lista anställda –siffran landar på cirka 900 personer.

En källa inom G4S verkar övertygad om att polisen nu jobbar efter rätt spår. Till Expressen berättar källan, som är en befattningshavare, följande:

– I princip hundra procent av den här typen av rån bygger på att de som utför dem får tips från någon eller några hos oss. I det här fallet råder det ingen tvekan om det, säger han.

De uppgifter som krävdes för att utföra helikopterrånet i Västberga kan i stort sett bara ha kommit från någon med insiderinformation. Ytterst känslig information som kan ha kommit fram om någon av rånarna haft en kärleksaffär med en anställd på värdedepån.

Rånarna hade stenkoll på var pengarna fanns, vilka insatser som krävdes för att komma åt pengarna och sist men inte minst –rånarna visste även vilken tidpunkt som det fanns mest pengar på värdedepån. Dessutom är hela rånet utfört med militär precision.

"Känner mig trygg med personalen"

– Vi är ett auktoriserat bevakningsföretag som går under bevakningslagen. Det innebär att alla anställda - från styrelseordförande till städerskorna - kontrolleras, säger G4S säkerhetsdirektör Pontus Linder till Expressen, och tillägger att han känner sig trygg med sin personal.

G4S är specialiserade inom följande områden: säkerhetskonsultation, säkerhetsbemanning, trygghet, minröjning, utbildningstjänster, konstruera, bygga och förvalta säkra funktioner samt elektronisk övervakning av brottslingar.

G4S förser även regeringar världen över med sina tjänster. I USA skyddar de landets försvarsanordning. De stödjer även den amerikanska militären och sköter säkerheten för 39 amerikanska ambassader världen över. G4S har även legosoldater som strider tillsammans med USA:s trupper i Irak.

Skrivet av: