Nytt betygssystem med sex steg

Nu får landets skolelever ett nytt betygssystem. (TT)


Skalan ska innehålla sex steg, från A till F.

Betygen A-E innebär att eleven har fått ett godkänt resultat medan F står för icke godkänt. Det är innebörden i den proposition om en ny betygsskala som regeringen fattat beslut om i dag.

– Det högsta betyget i den nya skalan, A, blir svårare att nå än dagens högsta betyg, MVG, förklarar utbildningsminister Jan Björklund (fp) vid en pressträff.

Björklund framhåller att det i dag är många elever som når MVG, vilket leder till att vissa utbildningsplatser måste fördelas genom lottning.

– Med det nya betygssystemet ska det bli mindre av lotteri, säger utbildningsministern.

En elev som skolkat mycket kan få ett streck. Det betyder att det inte funnits ett tillräckligt underlag för att bedöma elevens kunskaper.

Till att börja ska den nya betygsskalan användas från och med årskurs 8. Regeringen vill på sikt att betyg ska ges från och med årskurs 6, men ett lagförslag om att tidigarelägga betygen kommer tidigast 2010.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

igår 21:37
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.