Högskolan missgynnar kvinnor

Antagningssystemet ger förtur till underrepresenterat kön.


Framför allt kvinnor sållas bort i antagningen till de större utbildningarna på universitet och högskolor i landet.

Två av tre högskolor använder ett antagningssystem som ger förtur till det underrepresenterade könet om båda har samma meriter.

–Signalerna det sänder är förödande. Det spelar ingen roll om du läser upp dina betyg eller att du anstränger dig för att få ett bra resultat på högskoleprovet - för i slutändan är det ändå inte sådant du kan påverka, som ditt kön, som fäller avgörandet, säger Gunnar Strömmer, jurist och vd för stiftelsen Centrum för rättvisa till Norrbottens-Kuriren.

Centrum för rättvisa har kartlagt antagningsystemen på landets 36 största högskolor under två år. Det framgår att det förekommit nästan 8 000 fall där personer antingen sorterats bort eller fått förtur på grund av sitt kön.

– Frågan är om det är rimligt att automatiskt diskriminera tusentals sökande för att uppnå jämställdhet på utbildningarna, det tycker inte jag, säger Gunnar Strömmer.

Stiftelsen Centrum för rättvisa driver enskilda rättsfall mot staten för att få genomslag för individens fri- och rättigheter.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Dödlig självmordsattack i Somalia

Kidnappning av kvinnliga studenter i Nigeria

1 timme sedan
Beväpnade män rapporteras ha kidnappat fler än 30 personer, inklusive minst 24 kvinnliga studenter, i samband med att ett universitet i den nordvästliga delstaten Zamfara attackerades.

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

2 timmar sedan
En polispatrull från Södertälje har hittat en sköldpadda på E4 i Södertälje, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

2 timmar sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

3 timmar sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

3 timmar sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.